Мода на здорове харчування набирає обертів. Оглядаючи магазинні прилавки і вивчаючи склад кожного продукту, який зазначено на упаковці, ми з упевненістю знаємо, яка їжа однозначно корисна, а яка може сильно нашкодити організму. Але наукові дослідження доводять, що поняття користі щодо багато продуктів, приховують в собі масу різних речовин, про дію яких ми не підозрюємо.
Добірка продуктів, які впливають на психіку:
Очищений рис містить швидкорозчинні вуглеводи, за рахунок яких молекули глюкози миттєво надходять в кров. Відбуваються зміни рівня цукру, які дуже негативно позначаються на здоров'ї мозку і нервової системи.
У попкорні міститься протеїн, золото, фосфор, залізо і кремній, а також магній, який дозволяє нервовій системі працювати безперебійно. А вітаміни групи В, якими також багатий попкорн, допомагають при депресіях і стресах.
В тунці багато ртуті, надлишок якої в організмі може призвести до проблем з пам'яттю. Також він містить поліхлоровані дифеніли - синтетичні речовини, які діють як гормони і порушують роботу нервової системи.
Сало містить рідкісну арахідінову кислоту. Вона знаходиться в тканинах організму і незамінна для роботи мозку. Її дія допомагає протистояти хворобі Альцгеймера.
Злаки містять глютен, який необхідний для проростання. Антитіла глютену здатні атакувати дуже важливі для нас речовини, порушення регуляції яких може викликати напади паніки і депресію.
Темний шоколад містить флавоноїди - речовини, відповідальні за активацію мозкових клітин. Ці корисні ласощі розширюють судини, стимулюють роботу мозку і постачають його киснем.
Твердий сир містить тирамін - речовину, яка утворюється в ході розпаду білка і старіння продукту. Тирамін значно підвищує кров'яний тиск і може провокувати мігрень.
Печена картопля багата калієм, крім того, в ній міститься глюкоза, вітаміни групи В і амінокислоти: всі вони збільшують приплив крові до голови, за рахунок чого мозок отримує необхідну енергію.
Бобові містять дубильну кислоту, надлишок якої перешкоджає правильному засвоєнню природних мінералів, наприклад заліза. Це загрожує порушенням кровопостачання головного мозку і розвитком анемії.
Куркумін - основний інгредієнт каррі, містить багато антиоксидантів. А вони якраз борються зі старінням мозку, підтримуючи когнітивні функції, що погіршуються з віком.
Шафран містить цілий комплекс мінеральних речовин, велику кількість вітамінів групи В, аскорбінову кислоту. Він покращує роботу мозку і навіть лікує нервові розлади.
Кориця сприяє активній діяльності мозку завдяки вмісту 3 важливих компонентів: корицевого спирту, корицевого альдегіду і ціннамілацетату. Запах кориці допомагає у вирішенні завдань, пов'язаних з концентрацією уваги, візуальною пам'яттю і швидкістю реакції.