Починаючи з листопада і майже до лютого, ринки нашої країни переповнені хурмою.
Багато людей негативно ставляться до цього яскравого помаранчевого плоду через неприємну в'язкість у роті при споживанні. Що ж, пропонуємо песимістично налаштованим громадянам придивитися до плюсів фрукта, а любителям переконатися у своїй правоті.
Історія хурми
Почнемо трохи здалеку. Звідки привезли хурму в наші широти?
Її історія почалася з Китаю, звідки "помаранчева красуня" переможно пройшлася по всій Східній Азії і, зрештою, потрапила в Північну Америку, щоб потім поширитися по всьому світу. У наші дні нараховують приблизно 500 видів даного плоду. У нас же поширені, в переважній більшості, лише два з них: східна хурма з Японії, відома також як "корольок", і кавказька хурма. Крім того, в останнє десятиліття помітне поширення на прилавках отримав новий вид, - "Шарон", він унікальний відсутністю насіння. Крім того, зовсім не в'язкий на смак, через відсутність таніну.
У чому користь хурми?
Для любителів дієт даний плід прекрасно підійде до столу, адже в ньому міститься всього 70 калорій на 100 грам. Зрозуміло, жирів в цьому фрукті теж не знайти, зате є дуже багато клітковини. Хурму можна легко поставити в один ряд з інжиром і виноградом за кількісним вмістом корисних речовин. Глюкози в ній - до 25% від загального наповнення, та й чимало "енергетичної" сахарози. Ось такий корисний фрукт, який допомагає швидко відновити сили, щоб впевнено рухатися вперед. Однак, пройдемося по "корисності" уважніше.
Чого тут в надлишку?
Є безліч харчових волокон, які допомагають прочистити кишечник. У хурмі присутні різні мінерали разом з фенолами, які запобігають атеросклерозу, інсультам та інфарктам.
У хурмі легко знайти і бетулінову кислоту, безліч флавоноїдів та фітопоживних речовин.
Розберемося конкретніші з цими незрозумілими словами. Ось, наприклад, що таке флавоноїди?
Це натуральні лікарські речовини, які при попаданні в організм людини миттєво починають роботу по стабілізації виділення в організмі ферментів. Їх використовують не тільки в народній, але й в офіційній медицині. Чому? Вони також нормалізують проникність стінок у кровоносних судинах, покращують їх еластичність і усувають склеротичні ураження. У хурмі присутні й інші поліфенольні антиоксиданти. Всі вони хороші тим, що надійно усувають шкідливий вплив вільних радикалів, а також підвищують кістковий метаболізм. Фенольні сполуки використовуються для профілактики серцево-судинних захворювань і раку. Така ось непроста ця "в'язка" хурма!
Підемо далі.
Катехіни - навіщо вони потрібні? Для позбавлення від хвороботворних бактерій, усунення запальних процесів і для "атаки" пухлин. Катехіни застосовуються навіть для стримування ВІЛ-активності. Є тут й інші натуральні антиоксиданти: знаменитий вітамін А, лютеїн, лікопен і зеаксантин. Всі ці сполуки не тільки перешкоджають виникненню цілого ряду захворювань, але й стримують процес старіння! А хто не хоче якомога довше залишатися молодим? Мабуть той, хто від хурми відмовляється.
До речі, зупинимося окремо на вітаміні А: він зміцнює кісткову тканину і зуби, оздоровлює волосся, шкіру і десна. Бореться також із згубними інфекціями дихальних шляхів, від яких так складно назавжди позбутися, особливо при виникненні хронічних захворювань.
Здавалося б, такий маленький і непримітний фрукт, який і на смак не завжди приємний. А які в ньому приховані можливості! Шлях оздоровлення та здоровий спосіб життя повинен обов'язково включати в себе споживання маленької "сонячної" хурми хоча б раз на тиждень .