Мед – продукт, який ніколи не псується. Він має надзвичайно корисні властивості для здоров’я і тому є багато причин для вживання меду.
Причина 1. Калорійність меду Звичайно, ви можете сказати, що калорійність меду вище, ніж калорійність цукру, і будете абсолютно праві. Дійсно, в столовій ложці натурального меду міститься приблизно 64 калорії, тоді як в такий же порції цукру - 46 калорій. Але фокус у тому, що мед набагато солодший, ніж цукор. Таким чином, вживаючи мед замість цукру в перебігу дня, наш організм отримує приблизно в два рази менше калорій. Однак, мед більш калорійний продукт. Хоча він солодший, ніж цукор, тому його може знадобитися менше. Обидва підсолоджувача при надмірному вживанні можуть призвести до збільшення ваги.
Причина 2. Глікемічний індекс меду Цей показник демонструє нам те, як їжа впливає на рівень цукру в крові. Високий глікемічний індекс продуктів, які ми постійно вживаємо в їжу, загрожує виникненням цукрового діабету, проблемами з вагою і серцево-судинною системою. Чим нижче цей індекс, тим повільніше організм поглинає цукор, відповідно, така їжа здоровіше. Так ось: глікемічний індекс цукру - 70 одиниць, меду, в середньому - 49 одиниць. Вживання в їжу великої кількості вуглеводів у діабетиків може викликати гіпоглікемію - недостатню насиченість крові глюкозою. Глікемічний індекс (GI) цукру вище, ніж меду, а це означає, що він швидше підвищує рівень цукру в крові. Це пов'язано з більш високим вмістом фруктози і відсутністю мікроелементів.
Причина 3. Основні складові меду І мед, і цукор - вуглеводи, що складаються з двох типів цукру: глюкози і фруктози Основні складові меду - глюкоза і фруктоза (становлять 72% складу меду). Для їх засвоєння не потрібно інсулін, тому відсутній ризик перевантажити підшлункову залозу. Потрапляючи в організм людини, ці компоненти не вимагають додаткової переробки в шлунково-кишковому тракті, отже, економлять деяку кількість енергії. Вони швидко всмоктуються і засвоюються майже повністю, як, втім, і інші компоненти меду. Як фруктоза, так і глюкоза швидко руйнуються організмом і можуть викликати сплески рівня цукру в крові. Пропорції глюкози і фруктози в меді і цукрі різні Цукор складається з 50% фруктози і 50% глюкози Мед містить 40% фруктози і 32% глюкози Залишок меду складається з води, пилку, мінералів, включаючи магній і калій Рафінована фруктоза, яка міститься в підсолоджувачах, метаболізується в печінці і пов'язана з ожирінням, жировий гепатоз, діабетом.
Причина 4. Мед стимулює обмінні процеси Тому дієтологи рекомендують використовувати мед замість цукру, якщо ви хочете схуднути. Вода з лимоном і медом з ранку натщесерце - ось стародавній індійський рецепт для схуднення, описаний ще в Аюрведе. Такий напій можна приймати кілька разів в день, але не раніше, ніж за 30 хвилин до прийому їжі. Також мед чудово поєднується з м'ятним або імбирним чаєм. Нарізані скибочки імбиру можна вживати в їжу з медом, щоб стимулювати обмінні процеси. Радимо спробувати відмовитися від білого рафінованого цукру, фруктози і ксиліту в чистому вигляді або скоротити їх споживання до мінімуму, і ви незабаром зрозумієте, що смак і солодкість фруктів, ягід, меду, сухофруктів не зрівняється з цукром, вона набагато смачніше і ароматні !
Причина 5. Мед підвищує імунітет Мед підвищує імунітет, і не тільки. Мед корисний ще й як загальне зміцнює організм людини засіб. Мед благотворно впливає при нервовому виснаженні, допомагає при серцевих і шлункових захворюваннях, хворобах печінки. Мед пом'якшує слизові оболонки і тому рекомендується при багатьох простудних захворюваннях. У той же самий час цукор знижує силу імунної системи в 17 разів! Чим більше цукру в нас у крові, тим слабкіше імунітет.
Чому цукровий діабет небезпечний саме ускладненнями? При діабеті порушується процес регуляції цукру в крові підшлунковою залозою. І чим його більше стає в крові, тим гірше працює наша імунна система. Тепер, сподіваємося, ви розумієте, чому мед корисніше, ніж цукор.
І наостанок хочеться додати: в цукрі практично немає корисних поживних речовин. Його називають «порожніми калоріями». Мед, навпаки, має фантастично багатий вітамінно-мінеральний склад. І якщо вживати його правильно, то він здатний надати організму всі необхідні для життя і здоров'я речовини.